NERDBLOG - alapítva: 2011-ben, betiltva: 2021-ben

NerdBlog 2.0

NerdBlog 2.0

Fedetlen keblekkel promózta az MTV 1988-ban a Kaland, Játék, Kockázatot [18+]

A Kádár-rendszer híradója összemosta a játékkönyveket az AD&D-vel és a wiccával

2021. február 21. - -Szűcs Gyula-

Elképesztően izgalmas kortörténeti dokumentumot kotort elő a feledés homályából pár éve a fantasyrajongó Tóth Péter: feltöltötte a YouTube-ra az MTV Híradójának azt az 1988. december 22-i riportját, melyben a tévéstáb ellátogatott a Petőfi Csarnok híres-hírhedt szerepjáték klubjába. A mozgóképes riportban megörökített rendezvény egészen pontosan az előtte való napokban, december 20-án és 21-én megtartott I. Magyar Fantasy Kongresszus volt, ahol többek között az egyik főszervező, Novák Csanád megalapította a Magyar Fantasy Egyesületet. De a felvétel tanúsága szerint volt szerepjáték-bemutató, festménykiállítás és a Rakéta Kiadó is fellebbentette a fátylat a készülő Kaland, Játék, Kockázat sorozatáról! Íme a híradórészlet:

Azért lássuk be, kicsit összekuszálódott a szerkesztők fejében ez a temérdek geek dolog. Tendenciózusan összekeverték például az asztali szerepjátékokat és a játékkönyveket. A videó elején hallható „ehhez a játékhoz nem kell más, csak ceruza, radír, két dobókocka, no meg némi szerencse”-kezdetű szöveg egyértelműen ugyanaz, ami egy évvel később a Kaland, Játék, Kockázat-könyvek hátlapjára is rákerült. Ugyanakkor ha homályosan is, de látszik a felvételen, hogy a PeCsa-béli srácoknál karakterlapok, valamint kék és zöld d10-ek, d12-k és egyéb AD&D-kockák vannak, vagyis ők ott épp szerepjátékoznak. A narrátor is úgy emlegeti az ominózus, a világ más országában nagy népszerűségnek örvendő „társasjátékot”, ami a gondolkodást és a beszédkészséget fejleszti – viszont egy lapozgatós könyv olvasásakor ugyan kihez kellene beszélnünk? Ráadásul az AD&D-szabálykönyvek helyett sikerült egy olyan lapozgatós könyvet betenni vágóképnek (Bill Fawcett 1985-ben megjelent Swordquest-játékkönyvét, a Quest for the Dragon's Eye-t), amelyet azóta sem adott ki senki magyarul, és idehaza nem is különösebben ismert...

swordquest.jpg

A narrátor szerint a Magvető kiadó leányvállalata (vagyis a Rakéta) a következő év húsvétjára fogja kiadni a riportban emlegetett játékhoz kapcsolódó könyveket. Ez is teljes képzavar, hiszen az AD&D-t sok évvel később engedte csak kiadni idehaza a TSR (Novák Csanádék részben pont emiatt a kezdeti elzárkózás miatt, vagyis dacból fejlesztettek egy saját szerepjátékot M.A.G.U.S. címmel). A Rakéta végül 1989 májusában (tehát nem a márciusban ünnepelt húsvéti időszakban) jelentette meg a Kaland, Játék, Kockázat sorozat nyitókötetét, a Halállabirintust, amelyet júniusban követett A Tűzhegy varázslója. Érdekesség viszont, hogy a kiadónak már fél évvel korábban(!!!) volt kinyomtatott példánya a két kötetből, amelyeket be is mutatott az 1988-as híradófelvétel:

kjk_promo_1988_1.jpg

Több furcsaság is van azonban ezeken a korai KJK-köteteken. Például a Halállabirintus címében még A halállabirintus szerepel, és a sorszámozás szerint eredetileg a Tűzhegy lett volna a Rakéta-sorozat nyitókötete. A könyvek végleges kinézete ugye végül az alábbi lett. (De vajon kinél kallódhatnak ma ezek a régi, minden bizonnyal kincset érő mintapéldányok?)

Érdekes az úgynevezett „napocskás Rakéta-logó” esete is, hiszen ez valójában nem más, mint a brit Puffin kiadó Fighting Fantasy-könyveinek sorszáma, kreatívan újrahasznosítva. Eredetileg ebben a „napocskában” egy szám szerepelt, valamint a Fighting Fantasy Gamebook-felirat, ebből lett idehaza a Kaland, Játék, Kockázat sorozatcím, számok nélkül. A Rakéta amúgy valószínűleg az 1984-es angol kiadásokat vehette alapul (a széria kinti indulásakor, 1982-ben ugyanis még nem volt napocskás sorszám a Tűzhegyen, csak az 1983-as újrakiadásoktól kezdve). Az egyébként külön megérne egy misét, hogy a „thrilling fantasy adventure” tagline-ból hogyan lett idehaza „izgalmas fantasy kaland” helyett „félelmetes fantáziajáték”...

 

Természetesen nem fogunk elmenni szó nélkül a címben már beharangozott (és a videó nyitóképén is ott díszelgő), erotikus fantasy festmények mellett sem!

 

A FEDETLEN KEBLEKRŐL AZONBAN CSAK A POSZT EREDETI HELYÉN, A FACEBOOK ÁLTAL LETILTOTT NERDBLOGON OLVASHATJÁTOK EL A TELJES IGAZSÁGOT!

 

    TETSZETT A POSZT? LÁJKOLD ÉS KÖVESD A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁT, ÍGY SOSEM MARADSZ LAPOZGATÓS KÖNYVES, SZEREPJÁTÉKOS ÉS KÉPREGÉNYES KONTENT NÉLKÜL!

    Régen minden jobb volt? Mindened a retró? Imádtad a Kaland, Játék, Kockázat-könyveket és az AD&D-t a '90-es években? Akkor az Allansia bérgyilkosai, A veszedelem kikötője és Az országút harcosa is pont neked szól! Rendeld házhoz mindhármat még ma, amíg a készlet tart!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://nerd2.blog.hu/api/trackback/id/tr9113334045

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása